Thee, de nieuwe wijn

Wil jij jouw gasten graag een bijzondere ervaring geven, een absoluut avontuur en een onvergetelijk diner? Schenk dan thee bij het eten. Thee geeft een nieuwe dimensie aan het diner, zowel in smaken als in beleving. Thee in plaats van wijn is lekker, verrassend en spannend! Serveer de thee in een mooi wijnglas voor het feestelijk gevoel. En mocht je het nog te ambitieus vinden om alleen thee te schenken, serveer dan beide. Wijn en thee gaan heel goed samen. De wijn in het wijnglas en de thee in een borrelglaasje om te beginnen als een soort tasting om voorzichtig kennis te maken met tea pairing.

— Leonique

“Thee geeft een nieuwe dimensie aan het diner, zowel in smaken als in beleving.”

— Team Teawise

Thee versus wijn

Thee heeft in principe dezelfde eigenschappen als wijn: fris, bloemig en droog, fruitig en zoet, soepel, vol en robuust. Waar we al decennialang wijnen combineren met gerechten, kan thee dus met dezelfde eigenschappen ook heerlijk met gerechten worden gecombineerd. Het voordeel van thee is dat er geen alcohol in zit.

Bekijk hieronder de algemene foodpairing met thee en wijn.

LICHTE GERECHTEN

Rode of witte wijn met een zuurtje. Groene thee, licht geoxideerde Oolong, lichte zwarte thee.

VET, HARTIG

Rode robuuste wijn of witte wijn met volle smaak. Zwarte volle thee of groene thee met volle smaak, of zwaar geoxideerde Oolong thee.

ZOETE GERECHTEN

Zoete wijn of wijn met hoge zuurgraad, rode soepele wijn. Thee met citrus Earl Grey of zoete, frisse zwarte thee.

 

Hoe kies ik een thee?

Op hoofdlijnen kun je witte wijn tegenover groene thee zetten en rode wijn tegenover zwarte thee. Doordat Oolong thee tussen groen en zwarte thee in zit, afhankelijk van het oxidatieproces, kan Oolong breed worden ingezet. Net als bij druiven van vineyards hebben terroir, temperatuur, hoogte en ligging bij theeplantages ook invloed op de smaak. In warme vochtige streken groeien de theestruiken sneller en kan vaker geplukt worden. Bij hogere gelegen theeplantages zullen de struiken minder snel groeien en zal er minder geplukt worden in het jaar. Dat heeft invloed op kwaliteit en prijs.

 

*Een cold brew maken

Je maakt een cold brew van plat of bruisend water. Cold Brew Golden Yunnan of Darjeeling second flush. Het beste effect krijg je door een thee concentraat te maken en later met bruisend water opschenken met verhouding 1 op 3/5, afhankelijk van de smaak. Het concentraat maak je van 25 gram thee met 500 liter cold brew, dat je een nacht in de ijskast laat intrekken.