Oolong thee

Oolong ondergaat een relatief lang proces van buiten en binnen drogen tot lichte, gedeeltelijk of zware oxidatie, wokken, rollen en ball rolling, drogen en roosteren. De duur van deze processen bepalen een lichte geoxideerde oolong tot een zware geoxideerde donkere oolong. De meeste Oolong wordt geproduceerd in Taiwan.

 

Tea pairing

Oolong heeft een complex aroma dat ligt tussen groene en zwarte thee. Oolong is breed inzetbaar en kan met een groot aantal gerechten worden gepaired, van lichte visgerechten tot gegrild vlees. De thee is in verschillende categorieën onder te verdelen, sterk afhankelijk van het niveau van oxidatie en roostering. Oolong doet het goed bij vette en zoete gerechten.

 

“Oolong is breed inzetbaar en kan met een groot aantal gerechten worden gepaired.”

— Team Teawise

LICHT OOLONG THEE

Lichte Oolong thee heeft een opvallend aromatisch en bloemige smaak. Deze thee gaat goed samen met scallop, seafood en kreeft en lichte zoete gerechten. Voor een interessante zoet/zout ervaring kun je deze Oolongs ook goed pairen met crackers of licht gezouten snacks.

  • Tie Guan Yin of Iron Goddess of Merci wordt geproduceerd in Fujian provincie Anxi regio en wordt vier keer per jaar geplukt met de lente pluk als beste kwaliteit. De thee is herkenbaar aan de tot bal gerolde theebladeren die zich ontvouwen bij het theezetten. De smaak is fris, licht, bloemig, grassig met een lange zoete nasmaak, 'Sweet back' noemen de Chinesen dit.

    Er doen verschillende legendes de ronde die de naam aan de thee verklaren. Een ervan is dat een geleerde de theeplant ontdekte onder de Guanyin-rots in Xiping. Hij nam de plant mee naar huis om te kweken. Toen hij de keizer Qianlong bezocht, bood hij de thee aan als een geschenk uit zijn geboortedorp. De keizer was enorm onder de indruk. Omdat de thee onder de Guanyin-rots werd ontdekt, besloot hij het de Guan Yin-thee te noemen.

    Verrassend: de bloemige Tie Guan Yin gecombineerd met een toastje van zalm en kruidenkaas geeft een frisse zomerse bries smaaksensatie.

 

DONKERE OOLONG THEE

Donkere Oolong thee heeft en meer aanwezige smaak, en gaat dus goed samen met zwaardere maaltijden zoals gegrilde maaltijden. Eend, Zalm, Forel. Zo ook met gerookt vlees of hartige appetizers. Voor zoete gerechten gaan vooral zoet gebak en pannenkoeken met stroop goed samen met dit type thee.

  • Geroosterde Tung Ting of Dong Ding, is een groene Oolong uit Taiwan en heeft subtiele geroosterde smaak zonder opdringerig te zijn. Een vertaling van Dong Ding is "Frozen Summit" of "Icy Peak", en is de naam van de berg in Taiwan waar de thee wordt verbouwd. De planten zijn ongeveer 150 jaar geleden vanuit het Wuyi-gebergte van de Chinese provincie Fujian naar Taiwan gebracht. Dong Ding bestaat doorgaans uit 3-4 bladeren, soms inclusief een knop, die met de hand of machinaal worden geplukt. Daarna ondergaat de thee een verwelkingsproces buiten of binnen of een combinatie van beide. De bladeren worden vervolgens over grote bamboe manden verstrooid en gekneusd, waardoor het oxidatieproces begint. Het laten “walsen” gebeurt met de hand of machinaal. Een laatste keer bakken brengt het percentage oxidatie meestal ergens tussen 15 en 30%, soms boven houtskool, waardoor de thee een gerookte, houtachtige smaak krijgt. De Aziatische keuken is de beste keuken om met deze thee te pairen.

  • Da Hong Pao is een Oolong uit het Fujian gebied uit China. Da Hong Pao lijkt op een zwarte thee. De thee groeit in de Fujian bergen en heeft een lichte minerale smaak.

    Da Hong Pao betekent “Big Red Rope” en heeft de naam te danken aan de volgende legende: tijdens een voettocht van een universiteitsstudent uit Peking door het Fujian gebergte werd de student ziek en kreeg erge buikpijn. Een geneesheer, die hij onderweg ontmoette, gaf hem een kopje thee van de blaadjes van de struik uit dat gebergte. Hij werd beter en besloot de struik mee te nemen naar Peking. Toen de keizerin in Peking ziek werd, bracht de student haar de thee van dezelfde struik. Ook zij werd beter en als dank kreeg de student een rode cape om de struik mee af te dekken en te beschermen: Big Red Robe ofwel Da Hong Pao.

  • Bai Hao Oolong ofwel Oriental Beauty wordt geproduceerd in Taiwan, Formosa. De thee dankt zijn naam aan Queen Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Britse theehandelaren brachten de thee mee en gaven het aan Koningin Victoria. Queen Victoria was zo onder de indruk van de voortreffelijke smaak, dat zij de thee de naam ‘Oriental Beauty’ gaf. Andere namen voor deze thee is White-Tip Oolong of Champagne Oolong. The theeplant wordt zonder insecticiden gekweekt omdat de Jacobiasca formosana insect zich voedt aan de bladeren. De insecten happen aan de rand van de bladeren waardoor lichte oxidatie aan het blad ontstaat, deze oxidatie geeft de zoete smaak aan de thee. Het is een delicate thee met de geur van honing en rijp fruit, abrikozen en een volle smaak, zonder bitter te worden.