Pu Erh

Pu Erh is een post gefermenteerde groene thee afkomstig uit de Chinese provincie Yunnan, de bakermat voor Pu Erh thee. Alleen Pu Erh uit de regio Yunnan mag Pu Erh (DOC) heten (net als Champagne uit de Champagne regio), alle andere gefermenteerde theeën buiten Yunnan heten Dark Tea of Pu Erh Style. Pu Erh is een gefermenteerde groene thee: het proces is tot aan Mao Cha, de halffabricaat, hetzelfde als groene thee, deze wordt vervolgens bevochtigd en geperst om de fermentatie op gang te brengen, het rijpen kan beginnen net als bij whisky en wijn. Hoe langer gerijpt, hoe hoger de kwaliteit. Pu Erh kan wel 10x worden opgeschonken.

 

Tea pairing

Pu Erh heeft een sterke, aardse en aparte smaak. Deze thee gaat goed samen met kip of roerbak recepten, rood vlees en olieachtige gerechten omdat de thee het olieachtige en vettige karakter van de gerechten kan neutraliseren. Pu Erh heeft een digestief voordeel en wordt gedronken na lange maaltijden in plaats van schnaps. (niet samen met dessert). Schenk Ripe Pu Erh bij de BBQ of met een medium rare steak, gewaagd maar erg lekker!

 

“Pu Erh is net als gerookte Lapsang Souchong voor de avontuurlijke theedrinker.”

— Team Teawise

Kenmerken van Pu Erh

Pu Erh heeft een sterke, aardse smaak met een opvallende intense geur.

BEKENDE SOORTEN PU ERH

Pu Erh kan men in twee verschillende categorieën indelen: Sheng Cha of wel Raw Pu Erh en Shou Cha ofwel ripe Pu Erh.

  • Sheng Cha ofwel Raw Pu Erh is gedeeltelijk gefermenteerd, heeft een lichte kleur en geroosterde zoete ondertoon, grassig en bloemig en soms bitter met een droog mondgevoel. Sheng Cha ondergaat een natuurlijk fermentatieproces van 7 jaar en is van hogere kwaliteit dan Shou Cha. De geur van Raw Pu Erh is opvallend, sommige vinden het onaangenaam.

  • Shou Cha ofwel Ripe Pu Erh is volledig gefermenteerd en krachtig van smaak, aards en tabak-achtig met een vleugje cacao en vanille, zoete en zachte afdronk. Minder tannine door snelle fermentatie. Geen droog mondgevoel. Ook bij de Ripe Pu Erh is de geur intens.