Thee & Spijs
Wil je jouw gasten verrassen? Thee bij het diner zorgt voor een absoluut avontuur en een onvergetelijke ervaring. Thee geeft een nieuwe dimensie aan het diner. Thee in plaats van wijn is lekker, verrassend en spannend! Ik neem je graag mee in de wereld van thee, smaken en aroma’s en het combineren met gerechten.
Serveer de thee in een mooi wijnglas om het extra feestelijk te maken. Als je het nog te ambitieus vindt om alleen thee te schenken, dan kun je het stap voor stap doen en beide serveren. Wijn en thee gaan heel goed samen. De wijn in het wijnglas en de thee in een borrelglaasje om te beginnen als een soort tasting om kennis te laten maken met tea pairing.
— Leonique
Wat is tea & food pairing?
Tea Pairing is het combineren van thee bij gerechten en gaat uit van dezelfde basisprincipes als het pairen van wijn bij gerechten. Om tea pairing dus te begrijpen maken we de vergelijking met wijn. Thee heeft dezelfde eigenschappen als wijn; fris, bloemig en droog, fruitig en zoet, soepel en robuust. Thee heeft één groot voordeel ten opzichte van wijn: er zit geen alcohol in! Waar we al decennialang wijnen combineren met gerechten, kan thee dus met dezelfde eigenschappen ook zeer goed bij gerechten worden gecombineerd. We gaan op zoek naar de basisregels!
“Serveer groene Long Jing, Dragon Well, thee met coquilles, de notige smaken vullen elkaar aan”
— Team Teawise
Welke thee bij welk gerecht?
Proeven, proeven, proeven en nog eens proeven. Door veel combinaties uit te proberen kom je uiteindelijk tot de meest ideale pairing en soms zelfs een “match in heaven”. Smaken verschillen en het is heel persoonlijk, dus er is geen wetmatigheid bij tea pairing. Wel zijn er een aantal uitgangspunten die kunnen helpen bij de keuze van de juiste thee bij een gerecht.
Zetadvies
Het algemene zetadvies is 12 gram thee op 1 liter water en 3 minuten laten trekken. Natuurlijk kan er van deze regels worden afgeweken naar eigen inzicht en smaak. Hieronder is een schema van de ideale watertemperatuur om de verschillende theesoorten te zetten.
Water heeft ook invloed op de smaak van thee. Over het algemeen wordt geadviseerd om geen leidingwater te gebruiken omdat daar meer kalk in zit wat de smaak beïnvloedt. Door het gebruik van speciale waterfilters wordt leidingwater zachter wat een optimaal resultaat geeft aan de smaak van thee. Spa blauw kan dit effect ook geven. Je kunt ook met temperatuur, trektijd en hoeveelheid thee spelen voor het beste resultaat.
Witte thee
De ideale watertemperatuur bij witte thee is 80°C om alle delicate smaken en aroma’s vrij te laten komen.
Gele thee
Gele thee komt goed tot haar recht met 80 - 85°C als zettemperatuur.
Groene thee
De ideale watertemperatuur voor groene thee ligt tussen 65 - 80°C. Voor Chinese thee is maximaal 70°C fijn en voor Japanse thee niet hoger dan 60°C. Bij hogere temperaturen kan de thee eerder bitter worden. Vooral bij Long Jing is de kans groot en is het advies een niet te hoge watertemperatuur te gebruiken of te lang te laten trekken, zo rond de 70°C zettemperatuur.
Zwarte thee
Zwarte thee mag iets heter gezet worden, tussen de 80 en 85°C is ideaal als zettemperatuur.
Oolong thee
De ideale watertemperatuur voor Oolong is 90°C, een relatief hoge temperatuur om de bloemigheid van de thee naar boven te krijgen. Omdat een hoge temperatuur ook bitterheid naar boven brengt, is het advies om kort te trekken met relatief veel theeblaadjes zodat de smaken kort maar krachtig worden ontvouwen.
Pu Erh Thee
Pu Erh wordt op 90 - 100°C gezet om alle smaken naar boven te krijgen. Pu Erh kan wel 10x worden opgeschonken tot de thee de smaak verliest met bij elke zet weer een nieuwe smaakbelevenis.
Kruiden
Het zetadvies voor kruiden is 100ºC.
“De 1st flush Darjeeling is een speciale delicate thee, die heel goed als licht, fruitig en fris aperitief geschonken kan worden.”
— Leonique