Zwarte thee

Samen met groene thee is zwarte thee misschien wel de meest bekende theesoort. In China wordt zwarte thee rode thee genoemd vanwege de kleur van de thee. Het proces voor zwarte thee is duidelijk en minder complex dan Oolong. Na pluk begint meteen het oxidatieproces waarbij bepaald wordt of de bladeren machinaal versneden worden voor de grote industrie en theezakjes of met de hand gerold voor een exclusieve kwaliteit. Daarna stopt de oxidatie door middel van drogen en is de zwarte thee klaar.

 

Tea pairing

Past rode wijn bij het gerecht? Dan past zwarte thee. De volle rijke robuuste smaak van zwarte thee past goed bij rijke, volle, romige gerechten als gegrild vlees, curries, rijk gekruide maaltijden, spicy maaltijden en vlees, maar ook chocolade desserts of crème brûlée. Gebak doet het ook heel goed samen met een zwarte thee.

 

“De volle rijke robuuste smaak van zwarte thee past goed bij rijke, volle, romige gerechten.”

— Team Teawise

Kenmerken van zwarte thee

Soepel, fruitige en mild zoet
Deze thee gaat goed samen met licht volle gekruide gerechten, zoals Indiase curries en zoete desserts. Enkele theeën: Darjeeling (1st flush) en Nilgiri uit India, UVA Ceylon uit Sri Lanka en Earl Grey en Keemun uit China.

Krachtig, fruitig en vol zoet
Deze thee heeft een zoete volle smaak en vindt de beste match met volle gekruide gerechten. Darjeeling 2nd flush, Jin Jun Mei en Golden Yunann.

Stoer en aards
Deze thee gaat goed samen met gegrild vlees van BBQ (kruidig snel gebraden vlees tot harde korst), geroosterde/gemarineerde kip, aardappelpuree en andere vettige/zware groentegerechten, bijv Assam of Lapsang Souchong. Heel zoete desserts gaan niet fijn samen met deze soort thee. Lapsang Souchong heeft een intense aroma en smaak . Bij het pairen kan deze thee het best duidelijk worden gemaakt welke invloeden thee op een gerecht kan hebben.

BEKENDE SOORTEN ZWARTE THEE

  • Keemun of Qimun Hong Cha is een relatief nieuwe thee en wordt exclusief geproduceerd in Qimen uit de Anhui provincie. Het werd voor het eerst geproduceerd aan het einde van de 19e eeuw, maar werd snel populair in het Westen. Keemun wordt gebruikt voor een aantal klassieke melanges zoals English Breakfast tea. Keemun is een milde zwarte thee, met citrus en steenvruchten tonen, licht rokerig en zoet, niet bitter. Keemun is de perfecte zwarte thee voor een ice tea. Bereid warm, laat afkoelen en serveer met ijs en eventueel wat schijfjes citroen of sinaasappel. Voor meer zoetheid, bereid je de thee 'cold brew'. Doe vier tot zes theelepels thee op een liter koud water (bij voorkeur Spa Blauw) en laat het een nacht trekken in de koelkast. Ook lekker en leuk met Spa Rood, voor een fris bubbeltje. Zorg dan voor een snelle korte brew, zodat de bubbels behouden blijven.

  • Dit is een zwarte thee uit India, na China het tweede producerende theeland ter wereld. Darjeeling thee is vernoemd naar het gelijknamige gebied in het Noord Oosten van India aan de voet van de Himalaya gebergte. Darjeeling thee is een delicate, hoge kwaliteit thee. De first flush Darjeeling, - eerste pluk in april - wordt het meest gewaardeerd en wordt de champagne onder de theeën genoemd. De thee is kort beschikbaar. De smaak is zacht fruitig en kruidig, licht wrang, elegant en fris en zoetig.  Darjeeling tweede pluk is meer intens en zoet met zwaardere tonen.

    Tip: Darjeeling met steak tartaar. Bij een borrelplank: Darjeeling met Franse Chaume kaas.

    De First flush Darjeeling is een speciale delicate thee die goed past als aperitief bij een diner. Licht, fruitig, fris en een mooi begin bij het verwelkomen van de gasten. Voeg er bubbel-water bij en je hebt een prachtige alcoholvrije Champagne Aperitief Thee.

  • Earl Grey is misschien wel de meest bekende thee van deze theeën, verkrijgbaar zowel in zakjes als losse thee. De toevoeging van bergamot geeft de thee de licht citrus smaak en in combinatie met de zwarte thee geeft het de thee een fijne frisheid.

    De naam Earl Grey is bedacht in de 19e eeuw door het merk Twinings die in opdracht van de premier van UK, Charles Grey, deze thee heeft ontwikkeld. De thee is naar hem vernoemd.

    Tip: Earl Grey met Cheese cake of Earl Grey met knoflook garnalen, de muscat in de thee geeft de gerechten frisheid.

  • Golden Yunnan is een relatief hoogwaardige Chinese zwarte thee die wordt geproduceerd in de provincie Yunnan. De grote hoeveelheid bladknoppen, of "gouden puntjes", in de gedroogde thee geven de naam Golden Yunnan. De thee is koperachtig goud oranje van kleur, zoet, zacht aroma. Een makkelijke en toegankelijke thee, een beetje een allemans vriendje.

  • Jin Jun Mei ofwel Golden Eyebrow is een kostbare zwarte thee uit de Wuyi Mountains in de Chinese provincie Fujian. Deze thee is vrij nieuw en werd rond de jaren '90 voor het eerst geproduceerd. De thee is in korte tijd erg populair geworden vanwege de intense, zoete smaak. Het wordt uitsluitend gemaakt van de knoppen die in het vroege voorjaar worden geplukt. De knoppen worden vervolgens volledig geoxideerd en daarna geroosterd om een ​​thee op te leveren met een zoete, fruitige en bloemige smaak met een langdurige zoete nasmaak. De blaadjes worden gerold tot licht gebogen naaldjes wat lijkt op gebogen wenkbrauwen, vandaar ook de naam “Golden Eyebrow”.

    Bij een speciaal diner mag Jin Jun Mei met haar hoog zoete smaak niet ontbreken. Ook is Jin Jun Mei uitstekend te serveren als een “Luxe Bubble Cold Brew”.

  • Gerookte Lapsang Souchong wordt geproduceerd in Fujian provincie en is eigenlijk door de Engelse bedacht. In China drinkt men ongerookte Lapsang Souchong.

    De gerookte variant is ontstaan in de tijd dat de Engelsen het in dat gebied voor het zeggen hadden. Tijdens hun veroveringen stootten ze op een verlaten theeplantage, die door de Chinezen in brand was gestoken. Een groot deel van de theevoorraad was niet geheel in vlammen opgegaan en de Engelsen vonden het zonde om de bladeren weg te gooien en zetten thee van de door de brand licht gerookte bladeren. De Engelsen vonden het heerlijk smaken en brachten vervolgens de gerookte thee mee naar Europa. Gerookte Lapsang Souchong is misschien wel de meest heftige, krachtige en kruidige thee qua smaak en geur. Het rookproces vindt nu plaats boven een vuur van naaldhout. Hierdoor krijgt de thee een kenmerkende rokerige smaak. Vooral Whisky drinkers zullen deze thee waarderen.

    Lekker: Gerookte Lapsang Souchong met zachte geitenkaas, twee sterke smaken komen in balans.

    Spannend als experiment is gerookte Lapsang Souchong met spekpannenkoek. Het resultaat is pannenkoek met de smaak van gerookte vis.