Zwarte Thee
Zwarte thee is een van de bekendste theesoorten, naast groene thee. In China wordt zwarte thee aangeduid als "rode thee," wat verwijst naar de kleur van de infusie. Het proces voor het maken van zwarte thee is eenvoudiger en minder complex dan dat van Oolong.
Na de pluk begint het oxidatieproces, waarbij de keuze wordt gemaakt om de bladeren machinaal te versnijden voor massaproductie en theezakjes, of handmatig te rollen voor een exclusievere kwaliteit. Na dit oxidatieproces wordt de oxidatie gestopt door de bladeren te drogen, wat kan gebeuren door pan-frying of in de oven. Dit drogen is cruciaal voor het behouden van de smaak en aroma's van de thee.
Na afloop van dit proces is de zwarte thee gereed voor consumptie, met zijn rijke, volle smaken en kenmerkende aroma's die het tot een populaire keuze maken.
“De volle rijke robuuste smaak van zwarte thee past goed bij rijke, volle, romige gerechten.”
— Team Teawise
Kenmerken van zwarte thee
Soepel, fruitige en mild zoet
Deze thee gaat goed samen met licht volle gekruide gerechten, zoals Indiase curries en zoete desserts. Enkele theeën: Darjeeling 1st Flush en Nilgiri uit India, UVA Ceylon uit Sri Lanka en Earl Grey en Keemun uit China.
Krachtig, fruitig en vol zoet
Deze thee heeft een zoete volle smaak en vindt de beste match met volle gekruide gerechten. Darjeeling 2nd flush, Jin Jun Mei en Golden Yunann.
Stoer en aards
Deze thee gaat goed samen met gegrild vlees, steak van BBQ, geroosterde, gemarineerde kip, aardappelpuree en vettige en zware groentegerechten. Assam 2nd flush of Lapsang Souchong.
BEKENDE ZWARTE THEESOORTEN
-
Keemun, ofwel Qimun Hong Cha, is een relatief nieuwe thee die exclusief wordt geproduceerd in Qimen, gelegen in de Anhui provincie. Deze thee werd voor het eerst aan het einde van de 19e eeuw ontwikkeld en won snel aan populariteit in het Westen. Keemun is een milde zwarte thee met frisse citrus- en steenvruchten en licht geroosterde tonen en een aangename zoetheid zonder bitterheid.
Deze thee is perfect voor iced tea. Zet de thee warm, laat hem afkoelen en serveer met ijs en schijfjes citroen of sinaasappel. Voor een zoetere optie kun je 'cold brew' maken: voeg vier tot zes theelepels thee toe aan een liter koud water en laat dit een nacht in de koelkast trekken. Voor een sprankelende twist kun je ook sparkling water gebruiken, maar zorg ervoor dat je de thee kort trekt om de bubbels te behouden.
-
Darjeeling is een zwarte thee uit India, het op één na grootste producerende theeland ter wereld na China. Deze thee is vernoemd naar het gelijknamige gebied in het noordoosten van India, gelegen aan de voet van de Himalaya. Darjeeling-thee staat bekend om zijn delicate en hoge kwaliteit. De first flush, de eerste pluk in april, wordt het meest gewaardeerd en staat bekend als de champagne onder de theeën. Deze thee is beperkt beschikbaar en heeft een zachte, fruitige en een elegante, frisse zoetheid. De tweede pluk van Darjeeling is intenser en zoeter, met zwaardere tonen.
Tip: Combineer Darjeeling met steak tartaar of serveer het bij een borrelplank met Franse Chaume kaas.
De first flush Darjeeling is een speciale, delicate thee die perfect is als aperitief bij een diner. Licht, fruitig en fris, het is een mooi begin bij het verwelkomen van gasten. Voeg er bruiswater aan toe, serveer in een flûte en je hebt een schitterend alcoholvrij champagne-thee.
-
Earl Grey is wellicht de meest bekende thee, verkrijgbaar in zowel zakjes als losse varianten. De toevoeging van bergamot zorgt voor een lichte citrusachtige smaak, terwijl de combinatie met zwarte thee een verfrissende ervaring biedt.
De naam Earl Grey werd in de 19e eeuw bedacht door het merk Twinings, dat de thee ontwikkelde in opdracht van de Britse premier Charles Grey. De thee is naar hem vernoemd.
Tip: Combineer Earl Grey met cheesecake of knoflookgarnalen; de muskaatsmaak in de thee voegt een verfrissende toets toe aan de gerechten.
-
Golden Yunnan is een relatief hoogwaardige Chinese zwarte thee die wordt geproduceerd in de provincie Yunnan. De grote hoeveelheid bladknoppen, of "gouden puntjes", in de gedroogde thee geven de naam Golden Yunnan. De thee is koperachtig goud oranje van kleur, zoet, zacht aroma. Een makkelijke en toegankelijke thee, een beetje een allemans vriendje.
-
Jin Jun Mei ofwel Golden Eyebrow is een kostbare zwarte thee uit de Wuyi Mountains in de Chinese provincie Fujian. Deze thee is vrij nieuw en werd rond de jaren '90 voor het eerst geproduceerd. De thee is in korte tijd erg populair geworden vanwege de intense, zoete smaak. Het wordt uitsluitend gemaakt van de knoppen die in het vroege voorjaar worden geplukt. De knoppen worden vervolgens volledig geoxideerd en daarna geroosterd om een thee op te leveren met een zoete, fruitige en bloemige smaak met een langdurige zoete nasmaak. De blaadjes worden gerold tot licht gebogen naaldjes wat lijkt op gebogen wenkbrauwen, vandaar ook de naam “Golden Eyebrow”.
Bij een speciaal diner mag Jin Jun Mei met haar hoog zoete smaak niet ontbreken. Ook is Jin Jun Mei uitstekend te serveren als een “Luxe Bubble Cold Brew”.
-
Gerookte Lapsang Souchong wordt geproduceerd in Fujian provincie en is eigenlijk door de Engelse bedacht. In China drinkt men ongerookte Lapsang Souchong.
De gerookte variant is ontstaan in de tijd dat de Engelsen het in dat gebied voor het zeggen hadden. Tijdens hun veroveringen stootten ze op een verlaten theeplantage, die door de Chinezen in brand was gestoken. Een groot deel van de theevoorraad was niet geheel in vlammen opgegaan en de Engelsen vonden het zonde om de bladeren weg te gooien en zetten thee van de door de brand licht gerookte bladeren. De Engelsen vonden het heerlijk smaken en brachten vervolgens de gerookte thee mee naar Europa. Gerookte Lapsang Souchong is misschien wel de meest heftige, krachtige en kruidige thee qua smaak en geur. Het rookproces vindt nu plaats boven een vuur van naaldhout. Hierdoor krijgt de thee een kenmerkende rokerige smaak. Vooral Whisky drinkers zullen deze thee waarderen.
Lekker: Gerookte Lapsang Souchong met zachte geitenkaas, twee sterke smaken komen in balans.
Een spannend experiment om de impact van thee op gerechten te laten zien: probeer gerookte Lapsang Souchong met een spekpannenkoek: het resultaat, een spekpannenkoek met de smaak van gerookte vis. Niet echt lekker!