Witte thee

Witte thee is een exclusieve soort die eenmaal per jaar in het voorjaar wordt geoogst. De jonge theeblaadjes en knoppen (twee bladeren en een knop) worden met de hand en met grote zorgvuldigheid geplukt. Na de oogst worden de blaadjes en knoppen verspreid om te drogen, waarbij het oxidatieproces begint dat de thee zijn subtiele, zoete smaak geeft. Na de korte oxidatiefase wordt het proces gestopt door de bladeren en knoppen te wokken. De thee is een mix van donzige zilverachtige knoppen en licht geoxideerde theeblaadjes, deze zilverachtige knoppen geven de naam aan de thee: Witte Thee.

 

Tea pairing

Witte thee is ideaal om te serveren tussen verschillende gangen, omdat het sterke smaken in de mond effectief neutraliseert, vergelijkbaar met een sgroppino. Door de delicate smaak is het echter een uitdaging om witte thee te combineren met gerechten voor tea pairings.

 

“Verrassend : Chinese witte thee geeft een terugkerende smaaksensatie van het gerecht.”

— Team Teawise

BEKENDE WITTE THEESOORTEN

De meest bekende witte theesoorten komen uit de Chinese provincie Fujian, de grootste theeproducerende regio van het land.

  • Bai Hao Yin Zhen, ook wel bekend als White Fur Silver Needle, is de absolute top onder de witte theesoorten. De naam dankt deze thee aan de donzige, zilverkleurige knoppen die doen denken aan dennennaalden. Silver Needle heeft een verfijnd aroma, een subtiele zoetheid en een fruitige afdronk met tonen van steenvruchten zoals perzik.

  • Bai Mu Dan, beter bekend als White Peony, is de bekendste witte thee. De smaak is bloemig, zoet, met subtiele tonen van amandel.