Thee & Spijs
Wil je je gasten echt verrassen? Serveer dan thee bij het diner voor een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring. Thee voegt een nieuwe dimensie toe aan de maaltijd en is een heerlijk, verrassend alternatief voor wijn. Laat ons je meenemen op een ontdekkingsreis door de wereld van thee, met al zijn smaken en aroma's, en de perfecte combinaties met gerechten. Serveer de thee in een elegant wijnglas voor een feestelijke presentatie.
Als je het idee van alleen thee schenken nog wat spannend vindt, kun je ook beide opties aanbieden. Wijn en thee kunnen goed samen geserveerd worden; naast de wijn, serveer thee in een borrelglaasje. Dit creëert een proeverij die je gasten kennis laat maken met tea pairing.
— Leonique
Wat is tea & food pairing?
Tea pairing is het combineren van thee met gerechten, gebaseerd op dezelfde principes als het pairing van wijn. Om tea pairing beter te begrijpen, is het nuttig om de vergelijking met wijn te maken. Thee deelt eigenschappen met wijn; het kan fris, bloemig, droog, fruitig, zoet, soepel of robuust zijn. Een groot voordeel van thee is dat het alcoholvrij is! Terwijl we al jarenlang wijnen combineren met gerechten, biedt thee met zijn veelzijdige smaken ook uitstekende mogelijkheden voor pairing. Laten we de basisregels verkennen!
“Serveer Long Jing, Dragon Well, groene thee met coquilles, de lichtzoetenotige smaken vullen elkaar aan”
— Team Teawise
Welke thee bij welk gerecht?
Proeven, proeven, proeven en nog eens proeven. Door veel combinaties uit te proberen kom je uiteindelijk tot de meest ideale pairing en soms zelfs een “match in heaven”. Smaken verschillen en het is heel persoonlijk, dus er is geen wetmatigheid bij tea pairing. Wel zijn er een aantal uitgangspunten die kunnen helpen bij de keuze van de juiste thee bij een gerecht.
Zetadvies
Het algemene zetadvies is 12 gram thee op 1 liter water en 3 minuten laten trekken. Natuurlijk kan er van deze regels worden afgeweken naar eigen inzicht en smaak. Hieronder is een schema van de ideale watertemperatuur om de verschillende theesoorten te zetten.
Het is algemeen bekend dat water, vooral de hoeveelheid kalk, de smaak van thee beïnvloedt. Vaak wordt aangeraden om geen kraanwater te gebruiken vanwege het hoge kalkgehalte. Hoewel dit advies nuttig kan zijn, zeggen wij gewoon kraanwater gebruiken en experimenteren met temperatuur, trektijd en de hoeveelheid thee. Op deze manier kom je tot de beste resultaten, en het is bovendien een stuk voordeliger.
Witte thee
De ideale watertemperatuur bij witte thee is 80°C om alle delicate smaken en aroma’s vrij te laten komen.
Gele thee
Gele thee komt goed tot haar recht met 80 - 85°C als zettemperatuur.
Groene thee
De ideale watertemperatuur voor groene thee ligt tussen 65 - 80°C. Voor Chinese thee is maximaal 70°C fijn en voor Japanse thee niet hoger dan 60°C. Bij hogere temperaturen kan de thee eerder bitter worden. Vooral bij Long Jing is de kans groot en is het advies een niet te hoge watertemperatuur te gebruiken of te lang te laten trekken, niet hoger dan 70°C zettemperatuur.
Zwarte thee
Zwarte thee mag iets heter gezet worden, tussen de 80 en 85°C is ideaal als zettemperatuur.
Oolong thee
De ideale watertemperatuur voor Oolong is 90°C, een relatief hoge temperatuur om de bloemigheid van de thee naar boven te krijgen. Omdat een hoge temperatuur ook bitterheid naar boven brengt, is het advies om kort te trekken met relatief veel theeblaadjes zodat de smaken kort maar krachtig worden ontvouwen.
Pu Erh Thee
Pu Erh wordt op 90 - 100°C gezet om alle smaken naar boven te krijgen. Pu Erh kan wel 10x worden opgeschonken tot de thee de smaak verliest met bij elke zet weer een nieuwe smaakbelevenis.
Kruidenthee
Het zetadvies voor kruidenthee is 100ºC.
“Serveer Cold Brew Darjeeling First Flush in een elegant champagneflute, een feestelijk welkom.”
— Leonique