
Thee, de nieuwe wijn
Wil je je gasten echt verrassen? Serveer dan thee bij het diner voor een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring. Thee voegt een nieuwe dimensie toe aan de maaltijd en is een heerlijk, verrassend alternatief voor wijn. Laat ons je meenemen op een ontdekkingsreis door de wereld van thee, met al zijn smaken en aroma's, en de perfecte combinaties met gerechten. Serveer de thee in een elegant wijnglas voor een feestelijke presentatie.
Als je het idee van alleen thee schenken nog wat spannend vindt, kun je ook beide opties aanbieden. Wijn en thee kunnen goed samen geserveerd worden; naast de wijn, serveer thee in een borrelglaasje. Dit creëert een proeverij die je gasten kennis laat maken met tea pairing.
— Leonique
“Thee geeft een nieuwe dimensie aan het diner, zowel in smaken als in beleving.”
— Team Teawise
Thee versus wijn
Thee deelt eigenschappen met wijn; het kan fris, bloemig, droog, fruitig, zoet, soepel of robuust zijn. Een groot voordeel van thee is dat het alcoholvrij is! Terwijl we al jarenlang wijnen combineren met gerechten, biedt thee met zijn veelzijdige smaken ook uitstekende mogelijkheden voor pairing.
Bekijk hieronder de algemene foodpairing met thee en wijn.
LICHTE GERECHTEN
Rode of witte wijn met een zuurtje. Groene thee, licht geoxideerde Oolong, lichte zwarte thee.
VET, HARTIG
Rode robuuste wijn of witte wijn met volle smaak. Zwarte volle thee of groene thee met volle smaak, of zwaar geoxideerde Oolong thee.
ZOETE GERECHTEN
Zoete wijn of wijn met hoge zuurgraad, rode soepele wijn. Thee met citrus Earl Grey of zoete, frisse zwarte thee.
Hoe kies ik een thee?
In grote lijnen kun je witte wijn vergelijken met groene thee en rode wijn met zwarte thee. Oolong thee, die qua oxidatie tussen groene en zwarte thee in ligt, is daardoor veelzijdig inzetbaar. Net zoals bij wijn, waarbij factoren zoals terroir, temperatuur, hoogte en ligging van de wijngaard invloed hebben op de smaak, spelen deze factoren ook een belangrijke rol bij theeplantages. In warme, vochtige gebieden groeien theestruiken sneller en kan er vaker geoogst worden, terwijl struiken op hoger gelegen plantages langzamer groeien, wat resulteert in minder oogsten per jaar. Dit heeft een directe invloed op zowel de kwaliteit als de prijs van de thee.
*Een cold brew maken
Je maakt een cold brew van plat of bruisend water. Cold Brew Golden Yunnan of Darjeeling second flush. Het beste effect krijg je door een thee concentraat te maken en later met bruisend water opschenken met verhouding 1 op 3/5, afhankelijk van de smaak. Het concentraat maak je van 25 gram thee met 500 liter cold brew, dat je 6 tot 8 uur in de ijskast laat intrekken.





